Gece boyunca sık idrara çıkmanın, idrar akışındaki gücün ve hızın eskiye göre azalması ve yavaşlamasının erkeklerin prostatında iyi huylu bir büyüme yaşanmış olabileceğini açıklayan Konak Hastaneleri Gebze, sıkıntıların günlük yaşamı zorlaştırmadan bir uzmana görünmenin gerekli olduğunu bildirdi
Konak Hastanesi Gebze Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cem Pehlevan tarafından yapılan açıklamada şunları ifade etti: “ Erkeklerin gelişimlerinde prostat iki önemli dönemde gelişim ve büyüme gösterir. Bunlardan birisi erken ergenlik çağında prostat bezi iki kat büyür. Bunun yanında yaklaşık 50 yaş civarlarında prostat ikinci kez tekrar bir büyüme dönemine girer. Bu ikinci dönemdeki büyüme yıllar sonra iyi huylu prostat büyümesi, kısaca BPH olarak sonuçlanır.”
Prostatın bu şekilde büyümeye devam etmesinin aslında çoğu erkekte sıkıntılara neden olmadığını belirten Op. Dr. Pehlevan, BPH’nin 40 yaşından genç erkeklerde çok nadiren rastlandığını ancak 60’lı yaşlardaki erkeklerin yarısından fazlasında, 70’li yaşlardaki erkeklerin de %90’ında BPH belirtilerinin görüldüğünü, kişilerin günlük yaşamını ve yaşam kalitesini etkilediğini belirtti.
Prostat büyümesinin genellikle iyi huylu bir tümör olarak büyüme şeklinde olduğunu belirten Op. Dr. Pehlevan, bu nedenle idrar yapma ile ilgili sorunlarla karşılaşınca mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
BPH tedavisinde ilk basamağın mutlaka medikal tedavi olması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Pehlevan, medikal tedaviden beklenen sonuç alınamıyorsa ya da tedaviye rağmen iyileşmiş olan belirtiler zamanla tekrar meydana geliyorsa farklı tedavi alternatiflerinin gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.
Genç Yaştaki Erkekler de Dikkat Etmeli!
Prostatta görülen iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri dışında, prostat bezinde bir de kronik prostat iltihabı olarak bilinen hastalığa da rastlanıldığını belirten Op. Dr. Pehlevan şunları söyledi: “Özellikle genç erkeklerde görülen bu rahatsızlığın belirtileri, sık sık idrar yapma, testislerde ya da penis kökünden makata doğru yayılan dolgunluk hissi ya da künt ağrı ve meni boşalırken sızlama, yanma hissi olarak sıralanabilir. Mikroplara bağlı oluşan bu kronik enfeksiyonu uzun süreli antibiyotik tedavisi ile kontrol etmek mümkündür. Ancak mikroplara bağlı olmayan iltihaplanmanın tedavisi daha uzun sürebilmektedir.”