Sağlık, ekonomi, ulaşım ve turizm gibi pek çok alanda ülkemizin sıçrama yaptığını ve bu sebeple tüm dünya ülkeleri tarafından imrenilen bir ülke haline geldiğimizi ifade eden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, açıklamalarının devamında ise şu ifadelere yer verdi :
‘’ Öncelikle Güçlü Türkiye’nin olmazsa olmazı ve toplumumuzun yapı taşlarından olan engelli vatandaşlarımızın Engelliler Haftası’nı kutluyor, kendilerine konforlu bir yaşam, hayırlı ve sağlıklı ömürler diliyorum. Bugün engelsiz olarak hayatını sürdüren her birimiz bir gün engelli birey olma adayıyız. Bu yüzden yaşamımızı idame ettirdiğimiz her alanın ve mekânın, engellilerin rahatlıkla kullanabilecekleri yerler haline getirilmesi gerekmektedir. Bizler her ne kadar engelli bireyleri anladığımızı ifade etsek de kendimizi engelli vatandaşlarımızın yerine koymadığımız takdirde kullanılan tüm bu ifadeler yersiz ve anlamsız hale gelir.’’
MİMARLAR, MÜHENDİSLER ve YÖNETİCİLER ENGELLİLERİN RUH HALİNİ YAŞAMALI
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, kendisinin de Harita Kadastro Yüksek Mühendisi olması hasebiyle mesleki açıdan da engelli vatandaşların yerine kendisini koyarak mimarların, mühendislerin ve yöneticilerin mutlak suretle kendilerini engelli vatandaşların ruh hallerini yaşamaları gerektiklerini ifade etti ve sözlerinin devamında:
‘’ Mimar ve mühendisler yapacakları her projeyi ve inşa edecekleri her alt ve üst yapıyı engelli vatandaşların da kullanabilmelerini istiyorlarsa, öncelikle tekerlekli sandalye ile veya bastonla şehir merkezlerinde dolaşmalıdırlar ki; o zaman engelinin kullanabileceği üst ve alt yapının projesini çizsin ve uygulayabilsinler.
Aynı şekilde kent yöneticilerinin de yaptıracakları ve inşa ettirecekleri alt ve üst yapıları rahat bir şekilde engelli vatandaşlarımızın kullanabilmeleri için, kendilerini engelli vatandaşlarımızın yerine koymalıdırlar.’’ dedi.
AK PARTİ ENGELLİ VATANDAŞLAR İÇİN NELER YAPTI ?
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker: ‘’Güçlü toplumların gereği olan, birbirine kenetlenmiş toplumu oluşturmak ve huzuru kalıcı bir hale getirmek için AK Parti olarak göreve geldiğimiz 2002 yılından bu yana çalışmalarımızı tüm gayretimizle sürdürüyor, her geçen gün yapılan çalışmaların üstüne bir yenisini eklemek için çabalıyoruz. Çünkü bizler biliyoruz ki ‘İki günü birbirine eşit olan bir Müslüman, ziyandadır.’ Ak Parti hükümetleri olarak 2005 yılında ülkemizin ilk Engelliler Kanunu (5378 sayılı) çıkarttık. Ayrıca, BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeyi 30.03.2007 tarihinde imzalayarak Engelli dostlarımızın yaşamını kolaylaştırmaya çalıştık.’’ dedi ve bugüne engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için AK Parti olarak yapmış oldukları çalışmaların bazılarını şu şekilde sıraladı:
-19 Temmuz 2013 tarihinde Başbakanlık Genelgesi ile “Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu” nu oluşturduk.
-2016 Kasım itibariyle Kamu kurumlarında işçi statüsünde mevcut istihdam edilen engelli işçi 10.555’dir. Kamuda işçi statüsünde Engelli Birey Çalıştırmakla Yükümlü Olan Kurumlarda Kota Açığı sadece 327’dir.
-2011 yılı sonunda engelliler için ayrı ve merkezi bir sınav uygulaması getirilmiş ve ilk merkezi sınav 2012 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu sayede, 2002 yılı itibariyle engelli kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı 5.777 iken bu rakam 2016 Yılı Mayıs ayı itibariyle 43.151’e çıkmıştır. Uygulama öncesi 2011 yılında 20.829 olan engelli memur sayısı uygulama sonrasında bugün itibariyle iki kattan fazla artmıştır.
-Yaşamlarını kendi başlarına sürdüremeyecek derecede ağır engeli bulunan kişilere bakım ve bakım destek hizmetleri 2005 yılından bu yana etkin bir şekilde sürdürülmektedir.
-2002 yılında 21 Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 1.843 engellimize hizmet verilirken, Şubat 2017 itibariyle 94 yatılı 6 gündüzlü olmak üzere toplam 99 merkezde 6.682 engellimize yatılı hizmet sunulmaktadır.
-2017 Şubat ayı itibariyle 165 Özel Bakım Merkezinde 12.277 engelli yatılı bakım hizmetinden yararlanmaktadır.
-Girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere, uygun görülmeleri durumunda 36 bin TL’ye kadar hibe desteği verilmiştir.
-Erişilebilirliğin hayata geçirilmesi ve yapılı çevrenin engelsiz hale getirilmesine yönelik Ulaşılabilirlik Destek Projesi (UDEP) hazırlandı.Bu kapsamda 6.657.000 TL kaynak ayrıldı.
-2002 yılında 30 engelliye bir bakım elemanı düşerken, şimdi 6 engelliye 1 bakım elemanı düşmektedir.
-2014 yılı itibariyle başlatılan engelli ve yaşlı vatandaşlar ve refakatçilerine yönelik ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye’de hayata geçti. Ayrıca, engelli bireyler ve ağır engelli bireylerin refakatçilerine şehirlerarası demir yolları ve denizyolları hizmetlerinden ücretsiz, yaşlı vatandaşlara ise %50 indirimli yararlanma hakkı getirildi.
-Özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören engelli öğrenci sayısı 2001-2002 eğitim öğretim yılında 53.306 iken bu sayı 2015-2016 eğitim öğretim yılında toplam 1268 okul/kurum ve sınıfta 288.489'a yükselmiştir.
-2014-2015 öğretim yılı sonu itibariyle 1.950 Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde öğrenim gören öğrenci sayısı 349.681 olmuştur.
-Ücretsiz taşıma için ayrılan kaynak da 2004-2005 öğretim yılı sonunda 1.929.000 TL iken, 2014-2015 öğretim yılında yaklaşık 179,6 milyon TL’ye ulaşmıştır. 2015-2016 öğretim yılı Haziran itibariyle güncel sayı 240,5 milyon TL’ye ulaşmıştır.
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, yapmış olduğu açıklamasının sonunda ‘’Engelli vatandaşlarımız için engelsiz ve konforlu bir hayat inşa etmek amacıyla yapmış olduğumuz çalışmalara, milletimizin bizlere olan teveccühü devam ettikçe her zaman yenilerini eklemeye gayret edeceğiz.’’ dedi.