Kadınlarda daha sık görülebilen bahar depresyonunun birkaç hafta sürebileceğini belirten uzmanlara göre, gün ışığından yararlanmak, iyi beslenme, yeterli uyku ve egzersiz bahar depresyonu ile mücadele etmede etkili olabiliyor.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi'nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bahar depresyonunun iş performansında düşmeye dikkat ve konsantrasyonda bozulmaya yol açtığını söyledi.
Depresyon belirtilerini taşıyor
Bahar depresyonunun mevsimsellik özellik gösterdiğini beliten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Bahar depresyonu, mutsuzluk, keyifsizlik, halsizlik, uyku ve iştah değişiklikleri, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, vücut ağrıları, intihar düşünceleri gibi belirtilerle ortaya çıkar. Değersizlik düşünceleri, hüzün, karamsarlık, sinirlilik, cinsel istekte azalma, iş performansında düşme, alıngan olma, önceden keyif alınan aktivitelere ilginin azalması, sorumlulukların ağır gelmesi dahil tüm depresyon belirtilerini taşıyabilir“ diye konuştu.
Kadınlarda daha sık görülüyor
Gün ışığı ve mevsim değişikliklerinin ruhsal durumumuzu etkilediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Bahar depresyonunun ortaya çıkmasında beyindeki hormonlarda değişiklikler etkilidir. Kadınlarda daha sık görülmesinin yanında, ailesinde duygudurum bozuklukları öyküsü olanlar, daha önce depresyon geçirmiş kişiler daha risklidir. Tiroid hormon bozuklukları, vitamin eksiklikleri, anemi gibi tıbbi durumlar bahar depresyonunu tetikleyebilir” uyarısında bulundu.
Birkaç haftadan uzun sürüyorsa dikkat!
Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Birkaç haftayı geçen keyifsizlik, halsizlik, uyku iştah değişikliklerinde depresyonu düşünmekte fayda vardır” diyerek tedavi edilmezse şiddetlenebildiği gibi aylarca iyileşmeden kronikleşebildiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, şunları söyledi: “Bahar aylarında başlayan depresyon yaz sonuna kadar sürebilmektedir. Yine benzer şekilde sonbaharda başlayan depresyonların iyileşmesi kış sonunu bulabilmektedir. Bu durumda psikiyatri uzmanlarına başvurmak gerekmektedir. İlaçlar ve psikoterapi başta olmak üzere fototerapi, TMU gibi çeşitli ek yöntemler de tedavi edilebilirken, başvurunun gecikmesi tedaviyi güçleştirebilir.”
8 öneriye kulak verin!
“Kişilerin bilinen yineleyici belli dönemlerde depresif atakları varsa o aylarda psikiyatrist ya da psikoterapist ile görüşmesini sıklaştırmasında, öncesinde önerilen koruyucu bir tedavisi varsa düzenli kullanması önemlidir” diyen Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bahar depresyonuyla mücadelede şu tavsiyelerde bulundu:
“O dönemlerde sorumluklar ve iş yükü azaltılıp yeterince dinlenilmeli,
Yeterli uyku süresi alınmalı,
İyi beslenilmeli,
Gün ışığından yararlanılmalı,
Egzersiz artırılmalı ve açık alanda hafif yürüyüşler yapılmalı,
Keyif veren aktiviteler artırılmalı,
Sevdiklerimizle daha çok vakit geçirilmeli,
Alkolden uzak durulmalı.”