T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği Siyer Vakfı ve Fidan Sanat Vakfı’nın ortak organizasyonu ile gerçekleşen 7. Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali’nin açılış gecesi bu akşam Atlas 1948 Sineması’nda yapıldı. Geceye AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, yönetmen Mesut Uçakan, yönetmen Nazif Tunç’un yanı sıra festival danışma kurulu, jüri üyeleri, finalistler ve çok sayıda basın katıldı.
Festival programının da tanıtıldığı gecede ilk konuşmayı Festival Direktörü Cemil Nazlıyaptı. “Siyer Vakfı olarak yarışma şeklinde gerçekleştirdiğimiz 6 yılın ardından, yedinci yılımızda festival olmanın ve sanata, sinemaya katkı sunacak olmanın mutluluğunu heyecanını yaşıyoruz.” diye sözlerine başlayan Nazlı; yedi aydır çok yoğun, çok titiz ve çok sıkı bir süreç içinde çalıştıklarını bu süreci de 65 ülkeden 568 farklı eserle taçlandırdıklarını dile getirdi. Konuşmasında son olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere maddi ve manevi anlamda desteklerini esirgemeyen tüm sponsorlara teşekkür eden Nazlı, hafta boyu gerçekleşecek gösterimler, workshoplar, söyleşilerle umutlarının sinemaya katkı sağlamak olduğunu ifade etti.
“Filmler dua etmek gibidir”
Konuşmaların ardından üç uzun metraj filminin prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan ve üç filmiyle de Cannes’den ödül kazanan İspanyol yönetmen Oliver Laxe’a festivale katılımından dolayı plaket verildi. Laxe, plaketini AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç ile yönetmen Mesut Uçakan’ın elinden aldı. Mesut Uçakan konuşmasında boşluklar içerisinde var olmaya çalışan biri olarak sinemadaki boşlukları doldurmaya başlayan bir neslin geliyor oluşunu görmekten duyduğu mutluluğu dile getirirken, İspanyol yönetmen Oliver Laxe ise teşekkür konuşmasında şunları ifade etti; “Burada olmaktan çok büyük onur duyuyorum. Gittikçe sekülerleşen bir dünyada böyle bir festival olması beni mutlu ediyor. Birçok sinema ustası aslında geleneksellikle büyük bir bağ kuruyor ve biz de şu an burada bunu yapıyoruz. Carl Theodor Dreyer ya da Andrey Tarkovski bunun örneklerinden biri. Kutsallık gerçekten çok önemli. Filmler aslında dua etmek gibidir. Her zaman görüntüler ve insan gövdesi arasında gizemli bir ilişki var. İşte, sinemanın gizemi! Sekülerleşen dünyada esas problem aslında her şeyin gitgide kafada olduğu ve daha gerçeklere dayalı bir hale geldiğidir.”
Konuşmalar ve plaket takdimi sonrası, açılış filmi olan, Oliver Laxe’in “Mimosas/ Mimozalar” filminin gösterimine geçildi. Gecenin sunuculuğunu ise oyuncu Ali Nuri Türkoğlu gerçekleştirdi.
Uluslararası Jüri Başkanı Oliver Laxe’den “Ustalık Sınıfı” Etkinliği!
Dopdolu film seçkisiyle sinemaseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanan festivalde uluslararası jüri başkanlığı yapacak olan yönetmen, 25 Kasım günü sinema meraklılarıyla deneyimlerini paylaşacak. 7. Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Son Taslak Endüstri Bölümü kapsamında gerçekleşecek olan “Ustalık Sınıfı” etkinliği Akademi Beyoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşecek. Saat 19:00’da olan etkinlik ile yönetmen hem sinemaseverlerle bir araya gelecek hem de filmlerinden edindiği deneyimleri aktaracak.
Festivalde 23 Kasım Programı
7. Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali’nin ikinci gününde “Merhamet” filminin Türkiye Prömiyeri yönetmen Nuray Kayacan’ın katılımıyla Atlas 1948 Sineması’nda saat 11.30’da gerçekleşecek.
Festival, Akademi Beyoğlu’nda saat 16:30’da ise Kanadalı yönetmen ve yazar Kaz Rahman’ı ağırlayacak. Yazar Peren Birsaygılı Mut moderatörlüğünde 23 Kasım Salı saat 16:30’da Akademi Beyoğlu’nda gerçekleşecek söyleşide sinema sektöründe islam fobinin nasıl yaşandığı hakkında konuşulacak.
|