Gebze Ticaret Odası, Kobi’ Ler İçin Toplandı…
Gebze Ticaret Odası, Meslek Komite Üyelerinin katılımıyla “ Bölgemiz KOBİ’ lerinin 2023 Vizyonu ve Rekabet Güçlerinin Artırılarak Katma Değer Oluşturulması” konulu bir çalıştay gerçekleştirdi.
Bölgemiz KOBİ’ lerinin özellikleri, güçlü ve zayıf yanları, sorunları, mevcut destekleyici yapıları, avantajları ve gelişimlerine katkı sağlayacak oluşumların detaylıca değerlendirildiği çalıştayda, moderatörler koordinasyonunda meslek komite üyeleri kendi aralarında oluşturdukları gruplar ile her bir grubun tespit ve çözüm önerileri tek tek belirlenerek kayıt altına alındı. KOBİ’ lerin rekabet güçlerini arttıracak kalıcı çözümler getirmek için kendi içlerinde fikir alışverişinde bulunan gruplar; finansa erişim, kalifiye eleman yetersizliği, düşük teknoloji düzeyi, tanıtım ve pazarlamada yaşanan güçlükler, iş ve yatırım koşullarındaki olumsuzluklar, kanun ve mevzuat sorunları ile bölgesel zorluklar gibi başlıklar altında KOBİ’ lerin önündeki engelleri masaya yatırdılar. Çalıştay sırasında tespit edilen sorunların hangi uygulamalarla azaltılabileceği veya aşılabileceği konusunda oluşturulan fikirler bir kitapçıkta toplanarak ilgili bakanlıklar ile kurum ve kuruluşlara tespit ve öneriler olarak sunulacak.
KOBİ’ LER ÜLKE EKONOMİSİNE SAĞLAYACAKLARI MAKSİMUM FAYDA
İLE, GÜÇLÜ TÜRKİYE‘ NİN ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞLARINDAN OLACAKLARDIR…
Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “ İşletme sayısı, istihdam, ortaya koydukları katma değer, imalat sanayindeki önemleri ve ihracata sağladıkları katkı itibariyle Türk ekonomisindeki canlılığın en büyük göstergesi olarak kabul edilen ‘kısaca KOBİ’ler olarak bilinen küçük ve orta boy işletmeler’, yalnızca büyük işletmelerin ürettiği mal ve hizmetin benzerini üretip onları rekabetçi ortama çekerek ekonomik canlılık kazandıran birimler değil, aynı zamanda büyük işletmelerin üretimlerine yan sanayi olarak katkıda bulunarak, üretim gelişimlerini ve maliyet avantajlarını da sağlarlar. Taşıdıkları önem dolayısıyla başta gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün ülkeler, KOBİ’lerin doğması, büyümesi, gelişmesi ve korunması için uygun ortamı hazırlayacak politikalar geliştirmekte ve uygulamaktadır. Onların ihtiyaçlarına cevap verecek ‘isabetli teşvik ve destekler’ rekabet gücünü arttıracak ve bölge kalkınmasına katkı sağlanacaktır. Rekabet gücünü artırmış bir işletme, finansal açıdan iyileşme yaşayacağı için teknolojik gelişmeleri, üretimiyle entegre edebilecektir. Kendini her anlamda geliştirmeye adamış işletmeler, bölgeye ve ülke ekonomisine sağlayacakları maksimum fayda ile ‘güçlü Türkiye’ nin önemli kilometre taşlarından olacaklardır.
Ülkemizde KOBİ’lerimizin rekabet edebilirliklerinin arttırılmasına yönelik hususlar temel politika metinlerimizde yer almakta ve muhtelif destek mekanizmaları oluşturulmaktadır. Özellikle son dönemlerde gerek yeni yatırımlara ve gerekse ileri teknoloji ürünleri ile patentlere verilen önem, iş hayatının gelişmesine ve ekonominin canlanmasına katkı sağlayarak ülkemiz ürünlerinin uluslararası pazarda rekabetini artırmıştır. Bu durum yabancı sermaye ve yatırımlar için de bir fırsat haline dönmüş, birçok yeni işletmeler üretime başlamıştır. Bunun yanında KOBİ’lerimizin fikri ve sınai mülkiyet araçlarını etkin bir şekilde kullanmalarını, yeni ürün, teknoloji ve projeler geliştirmelerini, teknoloji trendlerini ve rakiplerini takip edebilmeleri için birçok proje ve destek programı uygulamaya konulmuştur.
HİÇ KUŞKUSUZ, ‘ İŞBİRLİĞİ BERABERİNDE GÜÇ BİRLİĞİNİ GETİRMEKTEDİR’ …
Ticari hayatın iyileşmesi, üyelerin daha iyi koşullara sahip olarak hizmet sunması ve istihdam yaratmasının önemini bilen Odamız, KOBİ’ lerimizin rekabet gücünü artırmak ve bölgemizin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde birçok destek programı hakkında bilgilendirme yapmış ve bu kapsamda eğitimler ve programlar gerçekleştirmiştir;
Güncel kanun ve mevzuatlar, Satış – Pazarlama, Kurumsallaşma, Genel Yönetim konuları ile İş Sağlığı ve Güvenliği ve benzerleri konu ve uygulamalarla ilgili olarak sürekli bilgilendirmelerde bulunan Odamızda, 2013 yılı itibariyle; hizmet binamızda 59 mobil aracımızda 79 olmak üzere toplam 138 eğitim gerçekleştirilerek, 5234 kişinin katılımları sağlanmıştır. Bir önceki yıl rakamları ile kıyaslandığında, 2013 yılında verilen seminerler ile eğitimlere katılan sayısını ikiye katlamış olmanın gururunu yaşamaktayız. Her zaman belirttiğimiz gibi, her şey eğitimle başlar. Ve Gebze Ticaret Odası olarak her anlamda bilinçlenmiş bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak, her dönem önceliklerimiz arasında yer almaktadır. İş dünyasının temsilcileri olarak bizlere düşen, ülkemizde üretim yapacak her türlü girişimin arkasında olmak, ticari ve sınai alanlarda kalıcı ve köklü yöntemleri ortaya koymaktır. Küresel rekabette başarı elde etmiş, ilk 10 büyük ekonomi içerisinde yerini almış günlere hep beraber ulaşmayı diliyorum. “ dedi.