Türk Metal grevde

Türk Metal Sendikası Kartepe’de kurulu olan Dytech Otomotiv Fabrikası’nda 5 kişiyle resmen greve çıktı

GÜNCEL - 2015-12-04 14:48:10

Betül YILMAN-Kartepe’de kurulu olan Dytech Otomotiv Fabrikası’nda çalışan işçiler geçtiğimiz günlerde yetkili olan Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek Çelik İş Sendikası’na üye olmuştu. Toplam 670 işçinin bulunduğu fabrikada Türk Metal Sendikası’nın üye sayısı 15’e kadar düşünce, işveren sendika ile toplu sözleşme masasına oturmama kararı almıştı. Bu olaylar sonrasında Türk Metal Sendikası greve çıkma kararı alırken, bugün sabah saatlerinde 5 kişi ile greve çıktı.

'GREVE DEVAM'

Şube Başkanı Yakup Yıldız yaklaşık 100 kadar sendika üyesi ile fabrika önüne gelip grev pankartını astı. Greve çıkan 5 işçiye grev önlüğünü giydiren Yıldız, işveren Toplu sözleşme masasına oturmayı kabul edinceye kadar grevlerinin devam edeceğini belirtti. Baskılarla istifa ettirildiğini iddia ettiği fabrika çalışanlarına greve katılma çağrısında bulundu. İşçiler fabrika önünde davul zurna eşliğinde halay çekti. Çevik Kuvvet ekipleri de fabrika önünde yoğun güvenlik önlemi aldı.

‘ÇALIŞMA BARIŞI İÇİNDE İMZALADIK’

Fabrika önünde açıklama yapan Şube Başkanı Yakup Yıldız,”2009 yılından günümüze kadar örgütlü olduğumuz,  üç dönemdir çalışma barışı içinde toplu sözleşme imzaladığımız Dytech Otomotiv iş yerinde 2015-2017 dönemi toplu iş sözleşmesi için 14 Mayıs 2015 tarihinde çalışma bakanlığına müracaat edilmiştir. Ardından yetki tespit belgesinin tarafımıza ulaşmasıyla birlikte sendikamız işyerinde çalışan temsilci, delege ve üyelerimizin görüşleri doğrultusunda yeni dönem toplu sözleşme taslak çalışmaları başlatılarak sosyal yardımlarda birinci yıl ortalama yüzde 264, ikinci yıl enflasyon + 2 puan, ücret artışlarında ise ilk altı ay için yüzde 38,6, ikinci altı ay enflasyon, üçüncü altı ay enflasyon + 2 puan dördüncü altı ay enflasyon oranında artışlar içeren iş yeri toplu sözleşme taslağını meydana getirilmiş, bir nüshası iş yeri sendika ilan panosunda tüm çalışanların bilgisine ilan edilerek duyurulmuştur” dedi.

‘BASKILARLA İSTİFA ETTİLER’

 

İşverenin, çalışanlar üzerindeki baskısına değinen Yıldız,”29 Mayıs’ta işçileri vardiyaları bittiği halde zorla fabrikada tutan işveren fabrika önünde ve içinde hazırlanan bilgisayarlar üzerinden sendikamızdan istifa ettirdi Yaşanan baskılarla ilgili video kayıtlı, belgeli ve şahitli olarak Cumhuriyet Savcılığı’na ve Kartepe İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne baş vurarak suç duyurusunda bulunduk. Sendikamızın genel yönetim kurulunca greve katılan tüm çalışanlara grev süresi boyunca her ay 1200 TL grev ödeneği verilmesine karar verildi. Ucuz işçilik maliyeti ile emeği ve emekçiyi köleleştirmek isteyen işveren ve taşeron sendikanın oyununu bozman için bu güne kadar baskı ve tehditlere aslanlar gibi direnerek grev önlüğünü giyinen cesur yürekli arkadaşlarımızla birlikte yasal olarak bu gün resmen grevi başlatmak için buradayız. Bu mücadele Dytech Otomotiv çalışanları için var olma mücadelesidir, hak mücadelesidir. Dytech çalışanlarını bugün burada resmen başlatmış olduğumuz mukaddes mücadeleye davet ediyoruz. Bir olalım. Diri olalım. Emeğimiz üzerinde oynanan oyunları birlikte bozalım.”dedi.

Günün Diğer Haberleri