Çayırova Belediyesi ve Konak Hastanesi işbirliğiyle tarafından farklı sağlık konuları hakkında düzenlenen eğitim ve bilinçlendirme seminerleri devam ediyor. Sağlık seminerlerinin bu ayki konuğu olan Özel Gebze Konak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, Hepatit Virüsleri, hastalıktan korunma yolları ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi verdi. Belediye Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Çayırovalı bayanların ilgisi dikkatlerden kaçmadı.
Bu Ayki Seminer Konusu Hepatit Virüsleri, Korunma ve Tedavi Yöntemleri
Çayırova Belediyesi sağlık kuruluşları ile yürüttüğü seminerlere bir yenisini daha ekledi. Günümüzde sıkça rastlanan viral hepatitler ve tedavi yöntemlerini konu alan bu ayki seminere katılan Prof. Dr. Vedat Turhan, konuyla ilgili yaptığı sunumda önemli konulara değindi. Konuşmasına hepatit virüslerini anlatarak başlayan Turhan “Viral Hepatitler, virüslerin yol açtığı karaciğer iltihabıdır. Viral Hepatitler virüsler, bakteriler, ilaçlar, çeşitli kimyasal maddeler, toksinler, karaciğer hücrelerinin yağlanması veya karaciğer dışındaki bazı organların hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilir. Virüsler, ancak başka bir canlı hücrenin içerisinde yaşayabilen gözle görülemeyen canlılardır. Hepatit virüsleri denildiğinde öncelikle karaciğerde hastalık oluşturan Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D, Hepatit E gibi virüsler ifade edilmektedir. Bunların dışında başka virüsler de hepatit nedeni olabilir” şeklinde katılımcıları bilgilendirdi.
Türkiye’de 5-7 Milyon Kronik Hepatit B Hastası Bulunmaktadır
Katılımcıların sorularını titizlikle yanıtlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, “Tüm dünyada 350 – 400 milyon, Türkiye’de 5 – 7 milyon kronik Hepatit B hastası bulunmaktadır. Hastalık, hepatit B virüsü ile karşılaşmayı takiben genelde 6 hafta ile 6 ay arasında değişen bir ara dönemden sonra başlamaktadır. Başlangıç belirtileri iştahsızlık, bulantı ve kusma, halsizlik, karın ağrısı şeklinde olabilmektedir. Bu dönem 3 – 7 gün kadar sürer. Sarılığın ortaya çıkması ile belirtiler gerileyip kaybolurken halsizlik, iştahsızlık gibi yakınmalarda ağırlaşma gözlenebilir. Sarılık hafif olgularda sadece göz aklarının kararması şeklinde olurken ağır olgularda ise bütün vücut sarı bir renk alır. Aynı dönemde idrar renginin koyulaştığı gözlenir. Çocukluk çağında alınan hepatitler tamamen belirtisiz ve sarılık olmaksızın seyredebilir. Hastalığın bu dönemi akut hepatit olarak adlandırılır. Çoğu durumda vücudun bağışıklık sistemi hastalığı yenebilir ve hepatit B sonlanır” diyerek sözlerini noktaladı. Yoğun bir katılım ile gerçekleştirilen seminer katılımcılardan tam not aldı.