DOĞRU SANILAN 12 YANLIŞ BİLGİ

40 yaş civarında, açık tenliyseniz, fazla kilonuz varsa, dikkat! Et ağırlıklı beslenme safra taşı oluşumuna yol açabiliyor İlk belirtiler; şişkinlik, karında rahatsızlık ve dolgunluk hissi oluyor Safra taşları çoğu kez “tesadüfen” fark ediliyor

SAĞLIK - 2025-03-28 07:58:37

Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan safra kesesinde oluşan taşlar; şişkinlik, karında rahatsızlık, his ve dolgunluk gibi hazımsızlık sorunlarıyla ilk kalıcılık veriyor. Her safra kesesi taşının ameliyat gerektirmediğine dikkat edilmesi Acıbadem Kartal Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.

 

Safra taşı yalnızca cebinde safranda olur: Taşlar, safra kesesinin dışındaki safra yollarında da oluşabiliyor. Safra sistemini bir ağaca benzeterek anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Safra kesesi de zekasının dışında yer alan safra yollarının bir parçası oluşur. Safra ağacının kararlılığında üretilen safranın geçici olarak depolanarak bağırsağa aktarma işlemi üstleniyor. Bu ağacın herhangi bir bölgede safra taşı oluşmasına da büyük bir kısmı safra kesesinde gelişiyor.

 

Safra taşı sadece yaşlılarda görülüyor : Safra halkının her yaş grubu görülebiliyor. Ancak yaş ilerledikçe risk artıyor. 40'tan sonra görülme sıklığı yükseliyor. Bunun yanı sıra obezite, genetik yatkınlık ve bazı kronik hastalık ve safra taşı oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.

 

Safra taşı her zaman şikayete neden olur: Safra taşları her zaman belirti vermediğinden şikayete de yol açabiliyor. O nedenle rutin kontroller sırasında bazen tesadüfen tespit edilebiliyor. Safra taşlarında en sık görülen şikayet şişkinlik, karında rahatsızlık hissi ve dolgunluk gibi hazımsızlık sorunları oluyor. Acil olarak, sağ omuza ve sağ kürek kemiğinin doğru yansıyan şiddetli bir şekilde izlendiği, ateş ve sarılık gibi şikayetler görülüyor. Ultrasonografi ile kolayca tanınabilen safra ağacının diğer kısımlarındaki taşlar ve şüpheli hastalıklarla ilgili teşhis için bazı ek incelemeler mümkün olabiliyor.

 

Safra taşı oluşumundan hemen tedavi: Safra taşlarına bağlı oluşan şikayetleri mide, pankreas ve çıkış hastalıkları ile akut apandisit, kalp krizi ve böbrek taşı gibi diğer belirtilerle karışabiliyor.

 

Safra parçacıkları yalnızca etkiler görülür: Kadınlarda, erkeklere göre daha yüksek risk altında olsalar da safra parçacıkları erkeklerde de görülebilmektedir. Eski tıp kitaplarında safra taşlarının en sık 40 yaş civarında, açık tenli ve kilolu olarak değiştirilenne günlük bilgiler olduğunu,“4F (kırk, kadın, peri, şişman)” şeklinde İngilizce kırılmaya sık rastlandığını söyleyen Prof. Dr.

 

Safra taşı düşürülebilir : Safra kesesi tortuları böbrek gibi azaltılamaz. Taşlar, kesenin içinde hareket edebiliyor, ancak çözülmenin düşmeleri mümkün olmuyor. Bol su, böbrek taşlarında olduğu gibi düşmelerini sağlamlaştırıyor.

 

Safra taşı sadece yağlı yiyeceklerden ayrılır: Beslenme önemli bir faktör olsa da safra taşlarının tek nedeni değil. Safra taşlarının kendi içlerindeki türleri mevcut ve her bir safra taşı tipinin parçacıkları birbirinden farklı. Batı tipi beslenme, yani et ağırlıklı yemek tüketilen tarzda en sık görülen safra parçacıkları içeren parçacıklar oluyor.

 

Safra ilaçları ilaçla veya bitkisel tedavi yöntemiyle eritilebilir : Bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç veya bitkisel tedavi yöntemi bulunmuyor. Mevcut tedavi seçenekleri arasında en etkili yöntemle laparoskopik cerrahi ile safra kesesinin toplanması oluyor.

 

Safra kesesi alınırsa parçalanır : Safra kesesi olmadan da vücutta safra üretimiye devam ediyor. Ameliyat sonrasında bazı yiyeceklere karşı duyarlılık gelişse de bu durum genellikle düzeliyor. Safra kesesinin yokluğu ne erken ne de geç dönemde ciddi bir sorun teşkil etmiyor.

 

Safra taşı olan herkesin mutlaka ameliyat olması gerekir : Her safra taşı tedavisi gerektirmez. Şikayetin ortaya çıkmasından safra taşları tıbbi olarak takip ediliyor. Ancak bazı özel dağılım (büyük taşlar, zayıflama sistemi, zayıf cihazlar vb.) belirtilmese bile ameliyat önerilebiliyor. Safra kesesi taşlarında tedavi için mutlak kişinin safra taşlarına bağlı şikayetlerinin olması veya daha önce safra taşlarına bağlı bir hastalık geçirmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Safra taşı oluşumu ile seyreden kan hastalıkları, başka bir deyişle karın cerrahisi ile sağlanan kişiler, bunların yer veya işleri acil serviste sağlıksız hizmete zor olan kişiler (kırsal olarak yaşayanlar, sık sık seyahat edenler, ameliyatlar, vs.), Safra kesesinden farklı olarak, safra ağacının diğer kısımlarında yer alan taşlar için şikayet olsun ya da olmasın, mutlaka tedavi önerilir”

 

Ameliyatta yalnızca taşların tamamlanması yeterli: Safra taşı ameliyatlarında yalnızca taşlar değil, kese tümden alınıyor. Selim safra kesesinde görülende raporlanmış en iyi tedavi yöntemi “laparoskopik kolesistektomi” yani kapalı safra kesesinin bütünüyle çıkarılması oluyor. Dr.Murat Gönenç; ameliyat yöntemi ile ilgili şu bilgileri veriyor: "Esas probleminin kendisi değil, safra kesesinin hasta olup olmadığı. Bu nedenle, safra kesesinini sadece kristal almak için bir tedavi yöntemi olarak alınamaz. Taş eritme ve kırma tedavilerinin uzun dönemli olmalarının nedeni de budur. 'kapalı yöntemle' olarak bilinen, laparoskopik olarak yapılan safra kesesi işlemi küçük kesilerle yapılır. sonrasında ağrı ve hissiyle, hasta normale döner."

 

Ameliyatın ardından safra parçacıkları tekrar oluşur: Safra kesesi alındıktan sonra safra taşı tekrar oluşmuyor, çünkü safra taşı oluşumunun ana nedeni safra kesesinin kendisidir. Ancak safra yollarında taş oluşumu nadiren görülebiliyor.

 

 

Günün Diğer Haberleri