Diş eti çekilmesi sorunu, diş kaybı ile sonuçlanabilir !

Diş etinin genişlemesinin, diş soğuğunun ortaya çıkma durumu olduğunu, bu durumun kemik kaybının yol açabileceğini söylüyor.

GÜNCEL - 2025-04-03 10:29:25

Yanlış diş fırçası, diş sıkma ve kötü ağız hijyeni gibi herkesin diş eti çekilmesini tetikleyebileceğine dikkat etmesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “ Diş eti tedavi edilmediği zaman ve dişleri tedavi sertleşmenin tamamen ortadan kalktığı süreç, dişin kaybı ile sonuçlanabilir.” dedi. Erken aşamada fark edilen diş eti çekilmelerinin, düzenli bakım ve uygun tedavi yöntemleriyle durdurulabileceği ifade eden Karaduran, ileri düzey vakalarda ise diş eti nakli gibi cerrahiler tedavi uygulanarak başarılı sonuçlar elde edilebileceği aktarıldı.

Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran,

Dişin k ö k parçalarının ortaya çıkması dişinin kemik dağılımı dağılımı neden olabilir

Diş eti çekilmesinin, diş eti kenarının kök kısımlarının doğru geri çekilmesinin denildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, "Bu durum d iş köklerinin açığa çıkması neden olur. Diş eti çekilmesine neden olan faktörler arasında; diş pozisyonları, yanlış teknikle veya sert diş fırçalaması, diş sıkma, kötü ağız hijyeni ve diş eti hastalıkları yer alır." dedi.

Diş eti desteği ile di şin k ö k parçalarının dağıtımını bu b ö lgede bakteri kullanımını kolaylaştırdığına dikkat eden Karaduran, "Zamanla, bakteri plağı ve diş taşının eklenmesinden oluşan diş hastalıklarının kemik yapısı mevcuttur, kemik kaybı yaşanabilir ve dişlerin destek yapısı şeklinde konuştu.

Erken aşamalarda doğru tedavi yaklaşımı ile diş etinin çekilmesinin ilerlemesi durdurulabilir!

Dış eti gelişiminin erken belirtilerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “ Diş etinde kanama şikayeti, diş etinde şişlik, şişlik veya hassasiyet olması, ağızda k ö  tat veya k ö tü nefes varlığı ve dişlerde hassasiyet şikayeti diş eti ayrılıkları olabilir.” dedi.

Diş eti hastalığının erken evrelerinde, konservatif ve öntemlerle tedavi edilebileceğini vurgulayan Karaduran, örnekleri şöyle sürdürdü:

"Diş taşı tedavisi tedavisi ile diş taşı birikintileri uzaklaştırılır. Tedavi sonrasında doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı konusunda tıbbi bilgilendirme yapılır ve bu di ş etlerinin bakımında yardımcı olur. Eğer diş etinde tedavi durumu var ise tedavi edilebilir. Erken aşamalarda doğru yaklaşım ile diş etinin tedavisi yapılabilir, ancak ileri düzeyde diş eti tedavisi olanlara tedavi edilebilir."

İleri düzey diş eti çekilmelerinde cerrahi tedavinin başarı oranı yüksek…

İleri düzey diş eti çekilmelerinde, di ş eti kenarının daha fazla geriye çekilmesini engellemek amacıyla, frenulumun uzaklaştırılması işlemi yapılabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, " İleri düzey tedavi diş eti çekilmelerinde cerrahilerin başarı oranı mümkün ancak hastada genel sağlık durumu, tedavide hayatta kalma ve diş eti hastalığının boyutu gibi fakt ö rlere bağlı olarak başarı oranı mümkündür." açıklamasını yaptı.

Dişler yumuşak kıllı fırçalarla karakteristik fırçalanmalı…

Diş etinin eklenmesinin bazı risk faktörleri tarafından tetiklenebildiğini dile getiren Dr. Öğr. Kübra Karaduran, “ Yetersiz diş fırçalaması, yanlış teknikle veya sert diş fırçalaması, diş taşlarının kırılması, ailede diş eti hastalığı geçmişi olması, sigara kullanımı, diş pozizyon bozuklukları, diş sıkma ve hormonal değişiklikler diş etine neden olabilen risk fakt ö rleri arasında.  dedi.

Diş eti çiçeklenme şikayeti olan, sert kıllı diş fırçalarından kaçınması beklenmez çizen Karaduran, "Daha yumuşak kıllı diş fırçaları tercih edilir. Ayrı ca, di ş fırçalama sırasında çok sert fırçalamadan kaçınılmalıdır. Dişler, di ş etlerine zarar verecek şekilde kırılır fırçalanmalı. Dişler arasındaki plağın temizlenmesi için diş ipi kullanılmalı." sayıları tamamlandı. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.60145

 

 

 

 

Bilgi için: İletişim Ofisi Halkla İlişkiler Ajansı

Meryem Ağan / meryem.agan@iletisimofisi.com /

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hakkında:

Akademik güç Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin yıllık kadrosundan alan Üsküdar Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, alanında uzman diş hekimleri ile kişiye özgü ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmaktadır. İlgi, bilgi ve tecrübeyi aynı çatı altında buluşturan, SGK anlaşması da olan Üsküdar Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde; protez, diş eti hastalıkları, çene cerrahisi, çocuk diş hekimliği, endodonti, ortodonti gibi pek çok farklı branşta tam teşekküllü hizmet sunulmaktadır. Otizm, gelişim geriliği gibi özel hasta gruplarının diş tedavileri de, tam donanımlı ameliyathanede ve genel anestezi altında gerçekleştiriliyor. Ayrıca dudak-damak yarığı, konuşma rahatsızlıkları ve yaşlılarda diş belirtilerinde de hizmet veriliyor.

 

Kübra Karaduran

 
Günün Diğer Haberleri