Biyosidal Kongresi’nde Büyükşehir’e plaket

Biyosidal Kongresi’nde Büyükşehir’e plaket

Büyükşehir, Antalya’da düzenlenen Biyosidal kongresinde sunum gerçekleştirdi

GÜNCEL - 2016-12-05 13:00:07

Türkiye’de bulunan Büyükşehir Belediyeleri, il ve ilçe belediyelerinin sağlık birimlerinin katıldığı kongrede, vektör mücadelesiyle ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan çalışmaların anlatıldığı sunum büyük beğeni topladı. Sunumda sivrisinek ve karasinek gibi vektör özelliği taşıyan canlılarla kimyasal mücadele yerine fiziksel ve kültürel mücadele yapılması gerektiği önemle vurgulandı. Program sonunda plaket takdimi yapıldı.

 

KONGREDE SUNUM YAPILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Antalya’da düzenlenen 3.Uluslararası Biyosidal Kongresi’ne katıldı. Kongrede Veteriner Şube Müdürü Muhammed Feyzi Karabıyık bir sunum gerçekleştirdi.

 

VEKTÖR NEDİR?

Mikro organizmaları bünyesinde taşıyan, bunları insan vücuduna bulaştıran, çevre ve insan sağlığını tehdit eden, hastalık yapan, doğaya, bitkilere ve insanlara zarar veren canlılara vektör deniliyor. Bu kapsamda hastalıkların yayılmasında aracılık eden, halk sağlığında tehdit oluşturacak vektör canlıların üreme noktaları olan su birikintileri, dereler, göller, alt yapı sistemleri, ahır ve gübrelikler gibi hedef alanlarda Büyükşehir Belediyesi tarafından ilaçlama yapılıyor.

 

12 AY BOYUNCA ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Büyükşehir ekipleri 12 ay süreyle ara vermeksizin hastalıkların yayılmasına aracılık ederek vektör özelliği gösteren karasinek, sivrisinek, haşere ve kemirgenler ile mücadele ediliyor. Ekipler canlıların üreme yerleri olan su birikintileri, dereler, göller, kanallar, ahır ve gübrelik gibi alanlarda kaynağa yönelik olarak ilaçlama gerçekleştirerek larva ile mücadele ediyor.  

 

SICAK SİSLEME CİHAZI İLE MÜCADELE

“Vektör Mücadelesi Hizmeti” kapsamında; yaz dönemi boyunca vektör üreme potansiyeli olan alanlarda gerçekleştirilen larva ve ergin ilaçlamalarına ilaveten kış aylarında da soğuktan korunmak amacıyla yer altı sistemlerinde sığınan erginlerle mücadele için alt yapı sistemlerinde ilaçlama uygulamaları gerçekleştirdi. Termal fog denilen cihazlarla sıcak sisleme-dumanlama yöntemlerinin de kullanıldığı kış uygulamalarıyla yaz dönemi için ön hazırlık yapıldı ve üreme alanlarının kontrolü sağlandı.

 

 

SAHİLLERDE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Vektör ile mücadele kapsamında yaz aylarında vatandaşların yoğun olarak kullandığı sahil kesimlerinde çalışma gerçekleştirmeye devam ediliyor. Sahil kesimlerinde yapılan bu çalışma ile vatandaşlar sıklıkla gittikleri alanlarda sivrisinek ile karşılaşmayarak rahat ve huzurlu bir gün geçirme fırsatı yakalıyor.

 

KALICI UYGULAMALAR YAPILIYOR

Haşere ve kemirgenlere yönelik olarak da yine yer altı sistemlerinde uygulamalar gerçekleştiriliyor. Buna ilaveten kene, pire, bit vb. zararlılarla mücadele kapsamında her ay periyodik olarak tekrarlan programlar doğrultusunda ahır ve gübreliklerde kalıcı uygulamalar yapılıyor.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER