İstiklal Marşımız 96 Yaşında

İstiklal Marşımız 96 Yaşında

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından İstiklal Marşı’nın yazılışının 96. yılı sebebiyle “İstiklal Marşı’nın Temel Kavramları” konulu konferans düzenlendi. Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerinin ve öğrencilerinin katıldığı etkinlik 1 dakikalık saygı duruşu ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı

GÜNCEL - 2017-03-15 16:36:26

. Şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatına dair kısa film gösteriminin ardından konuşma yapan KOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gencay Zavotçu, İstiklal Marşı’na ve bu marşın temel kavramlarına dair görüş aktardı.

 

“Hiçbir Millet Böylesine Bir Marşa Sahip Değildir”

Mehmet Akif Ersoy’un Türk Milleti’nin isteğine göre bir marş yazdığını ve bu marşın istiklal ruhunu yansıttığını ifade eden Zavotçu “Bu marş Türk Milletine savaşma azmi verirken halkın karakterini iyi özetliyor. Hiçbir millet kendi karakterini bu kadar iyi anlatan bir marşa sahip değildir. Biz bu anlamda oldukça şanslı bir milletiz.” dedi.

Mehmet Akif Ersoy: “Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın”

Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözlerini yorumlayan Zavotçu, bu düşüncenin temelinde özgürlük kavramının yattığını söyledi. Türk topraklarının Birinci Dünya Savaşında düşman tarafından işgal edildiğini ve Türk halkının da tutsak edilmeye çalışıldığını kaydeden Prof. Dr. Gencay Zavotçu, “Mehmet Akif Ersoy, bu milletin başka milletler tarafından işgal edilmemesi amacıyla böyle bir söz söylemiştir. Bu söz bir daha İstiklal Marşı yazmak durumunda kalmamız halinde yine sıkıntılı günler geçireceğimiz anlamını taşımaktadır.” açıklamalarında bulundu.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER