Tasarlamış oldukları “The Path” (Yol) enstalasyonu ile Frame Awards’tan “Yılın Fuar Standı” ödülünü alan Y.Mimar Nail Egemen Yerce ve Mimar Ayça Taylan, dönüşüm hikayesiyle oldukça ilgi gören Studio Loft projesiyle BIG SEE Interior Design Awards’tan birincilik ödülüyle dönerken, Avrupa’nın ilk ve en yeşil spor alanı için açılan YAC 2019 - Sport Citadel Mimari Proje Yarışması'na başvurdukları spor ve yaşam merkezi projeleriyle de üçüncülük ödülüne layık görüldüler.
Yeni nesil ofis ve konut projelerinin yanı sıra değişen fuarcılık anlayışı doğrultusunda mimarlık-sanat arakesitinde farklı bir anlayışla gerçekleştirdikleri stant tasarımları ve enstalasyon çalışmalarıyla ön plana çıkan Yerce Mimarlık Kurucusu Y. Mimar Nail Egemen Yerce ve ZAAS Kurucu Ortağı Mimar Ayça Taylan, üç farklı proje ile üç farklı ödüle layık görülerek uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı.
YAC 2019 - Sport Citadel Mimari Proje Yarışması'na katıldıkları spor ve yaşam merkezi tasarım önerisi ile üçüncülük ödülüne layık görülen mimarlar, İzmir’de tasarladıkları Studio Loft projesiyle de BIG SEE Interior Design Awards'tan “En İyi Konut İç Mekan Tasarımı” ödülü ile döndüler. Mimar Yerce ve Taylan’ın Almanya, Hannover’deki Domotex Zemin Fuarı kapsamında sergilenen “The Path” (Yol) enstalasyon tasarımları ise dünyaca ünlü mimarlık ve tasarım yayını Frame’in düzenlediği Frame Awards’ta “Yılın Fuar Standı” ödülünü almaya hak kazandı.
The Path: İnteraktif Bir Oyun
“The Path”, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı kapsamında, halı üreticisi Stefany markası için Yerce Mimarlık & ZAAS tarafından tasarlandı. Renkli ipliklerin bir araya gelerek bir halı oluşturması tasarımın çıkış noktası olurken tasarım sürecinde ipliklerin çeşitli renklerdeki toplarla temsil edildiği, ziyaretçilerin seçtikleri toplarla bir halıyı beraberce oluşturabildikleri interaktif bir oyun hayal edildi. Ziyaretçiler arasında etkileşimi arttırması ve birlikte üretmeye imkan tanımasıyla merak uyandıran bir oyun olan The Path, Hollanda merkezli Frame Dergisi tarafından organize edilen Frame Awards'ta "Yılın Fuar Standı" ödülüne layık görüldü.
Studio Loft: Çok Fonksiyonlu Kurgusu ile Farklı Bir Dönüşüm Hikayesi
Y.Mimar Nail Egemen Yerce ve Mimar Ayça Taylan tarafından tasarlanan Studio Loft, standart bir dairenin bir fotoğraf sanatçısının yaşam alanı ve stüdyosuna dönüşüm projesi. Studio Loft’ta dairenin iç tasarımı sil baştan ele alınırken, mekanda aynı zamanda sergileme işlevi kurgulanmış. İki katlı hacmin alt katının fotoğraf stüdyosu ve sergi alanına ayrıldığı, üst katının ise ofis ve yaşam alanı olarak ele alındığı planlamada kullanıcının yaşam ve çalışma alışkanlıkları önemli bir rol oynamış. İki yönden ışık alan hacimde, mümkün olduğunca kesintiye uğramayan, ferah bir iç kurgu hedeflenirken fotoğraf stüdyosu çatısı altında çalışma, sergileme, yaşama işlevlerinin iç içe geçtiği “loft” tipi bir mekan elde edilmiş. Yerce ve Taylan, 2017 Dünya Mimarlık Festivali’nin “INSIDE” bölümünde “Yaratıcı Yeniden Kullanım” kategorisinde finalist olarak yarışan Studio Loft ile son olarak Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında düzenlenen BIG SEE Interior Design Awards’ta “Yılın En İyi Konut İç Mekan Tasarımı” ödülünü kazandı.
Sport Citadel: Doğaya Reverans
Avrupa’nın ilk ve en yeşil spor alanı olması beklenen “Sport Citadel” spor ve yaşam merkezi, doğaya bir reverans yaparak; insanlar, hayvanlar, bitkiler ve diğer canlı türleri için eşit koşullarda bir yaşam alanı sunmayı hedefliyor. Mimar Nail Egemen Yerce ve Ayça Taylan liderliğinde hareket ve sürekliliğin doğayla uyum içinde tasarlandığı öneride mevcut bataklık alanın, yeni bir spor ve yaşam merkezine dönüştürülmesi ve atletlerin, sporcuların ve her yaş grubundan bölge sakininin ağırlanması planlanıyor. Sporun ve insan vücudunun akışını ve dinamizmini yansıtan tasarım; kent ile doğanın, geçmiş ile geleceğin, mimari ile peyzajın, bilimin, kültürün ve sporun sentezini yaratmayı hedefliyor. Yerce Mimarlık ve ZAAS, YAC 2019 - Sport Citadel Yarışması'na önerdikleri projeyle üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Yerce Mimarlık Hakkında:
2011 yılında Nail Egemen Yerce tarafından kurulan Yerce Mimarlık, 2016 yılında anonim şirket yapısıyla mimari, iç mimari, endüstriyel tasarım, danışmanlık ve kontrolörlük alanlarında hizmet vermektedir.
Farklı ölçek ve tipolojilere uzanan tasarım konuları çeşitliliği içinde; zamana, yere ve kullanıcıya özgü yeni bir değer oluşturacak bakış açısıyla, yaratıcı, etkin, estetik bir tasarım dili benimser. Bu doğrultuda tasarlanan projelerin doğru bir şekilde hayata geçirilmesi için gerekli tüm desteği, özenli çalışmalar bütünü olarak sunar.
Yerce Mimarlık’ın gerçekleştirdiği projelerden, Yapı fuarı kapsamında tasarladıkları Orçelik fuar standı, İsmob Fuarı kapsamında ise tasarladıkları Yataş fuar standı ‘En iyi Stand’ ödülüne, Orfisera ofis projesi East-Centric Architecture Trienalle seçkisine layık görülmüş; 2016 yılında tamamlanan Studio Loft ise, Türkiye Mimarlık Yıllığı’na seçilmesinin ardından, World Architecture Festival-Inside 2017 bünyesindeki Creative Re-Use kategorisinde finale kalmıştır. Çin, Belçika ve İngiltere gibi ülkelerde hayata geçmiş projelere sahip Yerce Mimarlık, yurt içi ve dışındaki çalışmalarını İstanbul merkezli ofisinde sürdürmektedir.
ZAAS Hakkında:
ZAAS, Zeynep Şankaynağı ve Ayça Taylan tarafından 2014 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Tasarımlarının altyapısını sanatlar arası kavramlarla besleyerek oluşturan ZAAS, her projede, konunun alışılagelmiş sınırlarını yeniden şekillendirmeyi amaçlamaktadır. İnsanın duygusal ve estetik algısını merkez alan yaratıcı fikirleri ile yaşamı ve kenti daha nitelikli hale getirmenin yollarını analiz etmekte ve farklı ölçeklerde özgün mimari tasarımlar geliştirmektedir.
Mekanı tecrübe edilecek yenilikçi bir deneyim olarak ele alma bilinci ile hareket eden Şankaynağı ve Taylan, kariyerleri boyunca çok sayıda ödüllü projede yer almıştır. ZAAS’ın kuruluşunun ardından Yerce Mimarlık ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri projelerden, Ismob Fuarı kapsamında tasarladıkları Yataş fuar standı ‘En iyi Stand’ ödülüne, Orfisera ofis projesi East-Centric Architecture Trienalle seçkisine layık görülmüş; 2016 yılında tamamlanan Studio Loft ise, Türkiye Mimarlık Yıllığı’na seçilmesinin ardından, World Architecture Festival-Inside 2017 bünyesindeki Creative Re-Use kategorisinde finale kalmıştır.