KOBİ’LER ‘YENİ NORMAL’E GEÇİYOR

KOBİ’LER ‘YENİ NORMAL’E GEÇİYOR

TÜSİAD BAŞKANI SIMONE KASLOWSKI: EN AYKIRI SENARYOLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALIYIZ KOBİ’LER DİJİTAL LİDERLERİN REHBERLİĞİNDE ‘YENİ NORMAL’E GEÇİYOR

ULUSAL HABER - 2020-06-28 23:17:35

 

TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliğinde hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, dijital liderler ile KOBİ’leri online platformda bir araya getirmeyi sürdürüyor. Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen etkinlik serisinin beşincisi, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran ve eLogo Genel Müdürü Başak Kural’ın katılımıyla gerçekleşti. COVID-19 salgınının, özellikle çalışma hayatını temelden değiştirdiğini söyleyen Kaslowski, “Bu süreç gösterdi ki, işlerin geleceği konusunu ele alırken en beklenmeyen aykırı senaryoları da dikkatle göz önünde bulundurmalıyız. Büyük dönüşümlerin yaşandığı süreçte hem çağın gerektirdiği teknoloji altyapısına yatırım yapılması hem de gelecekte ihtiyaç duyulacak becerilere yatırım yapılması kritik önemde. Unutmamalıyız ki insanın odakta olmadığı bir dijital dönüşüm başarılı olamayacaktır” dedi. 

27 Haziran 2020 / İstanbul – Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, online platformda KOBİ’ler ile buluşmaya devam ediyor. Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde etkinliğin son konukları, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran ve eLogo Genel Müdürü Başak Kural oldu. 

Simone Kaslowski: “İnsanın odakta olmadığı bir dijital dönüşüm başarılı olamayacaktır”

Çalışma hayatının temelden değiştiği bir süreç yaşandığını söyleyen TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, “Tüm dünyayı hazırlıksız yakalayan COVID-19 salgını, çalışma hayatı başta olmak üzere bildiğimiz her şeyi temelden değiştiriyor. Bu süreç gösterdi ki, işlerin geleceği konusunu ele alırken en beklenmeyen aykırı senaryoları da dikkatle göz önünde bulundurmalıyız. Büyük dönüşümlerin yaşandığı süreçte hem çağın gerektirdiği teknoloji altyapısına yatırım yapılması hem de gelecekte ihtiyaç duyulacak becerilere yatırım yapılması kritik önemde. Unutmamalıyız ki insanın odakta olmadığı bir dijital dönüşüm başarılı olamayacaktır” dedi.
 
Dijitalleşmenin bir kültür olduğuna dikkat çeken Kaslowski, “TÜSİAD olarak büyük şirketler kadar KOBİ’lerin de teknoloji kullanımlarını artırmalarını, dijital yetkinliklerini geliştirmelerini; yaratılacak katma değerin yükseltilmesi açılarından kritik önemde görüyoruz. Dijitalleşme KOBİ’lerin yüksek katma değerli üretime geçişleri yanı sıra hem istihdam hem de ciro bakımından KOBİ’lerin büyümelerini etkileyen faktörlerden. Dijitalleşme bir kültürdür; yalnızca dijital ürünlerin iş süreçlerine entegrasyonunu değil, kültürel ve zihinsel bir dönüşümü de işaret ediyor. Dijital dönüşüm, dijital çağın gerekliliklerine göre düşünebilmeyi, kararlar alabilmeyi teşvik eden bir süreç. Buradan yola çıkarak KOBİ’lerin şirket performanslarını yükseltecek bir diğer etkenin de şirket yönetiminde çevik yönetim yaklaşımının benimsenmesi olduğunu belirtmemiz gerek” açıklamasında bulundu.

Hakan Aran: “Dijitalleşme moda bir deyim değil, hayatta kalmayı sağlayacak yaşamsal bir konudur”

Dijital Anadolu Projesi’nin 1 Mart 2018’de Antalya’da yapılan ilk toplantısından bir anekdot aktaran Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, “O tarihte KOBİ’lere, dijitalleşme süreçlerini hızlandırıp 2020’ye kadar mümkün olduğunca tamamlamalarını önermiş, aksi takdirde kendilerini zor bir dönem beklediğini ifade etmiştik. Dijitalleşme alanında dikkat çektiğimiz başlıklardan ilki, ürün veya hizmetlerini mümkün olduğunca dijital platformlara taşımalarıydı. Bir diğeri, üretim ve iş yapış şekillerini teknoloji ve dijitalleşmenin yardımıyla daha verimli hale getirmeleriydi. Sonuncusu ise iş modellerinin artı değer yaratabilmesi için veriyi kullanmalarıydı. Geldiğimiz noktada, bu önerileri hayata geçiren ve dijitalleşmeyi işlerinin odağında konumlandıran KOBİ’lerin, pandemi dönemini diğer işletmelere nazaran çok daha rahat geçirebildiklerini, hatta bu kriz dönemini kendileri için bir fırsata dönüştürdüklerini gözlemliyoruz. Öyle ki, çok sayıda işletme sokağa çıkma yasakları, seyahat kısıtlamaları, uçuşların iptali gibi nedenlerle günü siftah yapmadan kapatır hale gelmişken dijitalleşmeye odaklanan işletmelerin önemli başarılara imza attıklarına şahit oluyoruz” diye konuştu.

Aran sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye İş Bankası olarak bu zorlu süreçte bir taraftan kredi desteği ve erteleme gibi olanaklarla işletmelerimizin yanında olmaya devam ederken diğer taraftan dijital dönüşüm destek paketleri de sunuyoruz çünkü pandemi sona erse dahi hayatın pek çok alanı gibi ticaretin de eskisi gibi olmayacağını öngörüyoruz. KOBİ’lerimizin de dijitalleşmeyi moda bir deyim değil, hayatta kalmalarını sağlayacak yaşamsal bir konu olarak görmeleri, işletmelerinin varlığı ve sürekliliği açısından büyük önem taşıyor.”

Başak Kural: “Hepimizi peşine takıp götüren dijitalleşmeye yüz çevirme lüksümüz olmamalı”

Dijital dönüşüm ile birlikte iş süreçlerinde yaşanan değişime vurgu yapan eLogo Genel Müdürü Başak Kural ise “KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırarak ürünlerini farklı pazarlara ulaştırmayı ve bu şekilde kar elde etmeyi hedeflediği günümüzde, bunu sağlamanın en etkili yolu tüm süreçlerini dijitalleştirmelerinden geçiyor. KOBİ’ler de bu durumun farkında ve dijitalleşmeye verdikleri önem her geçen gün artıyor. Özellikle dijital çözümleri tercih eden KOBİ’ler, bu sistemleri kullandıktan sonra aslında ne kadar büyük bir kolaylık olduğunu görüyor. Dolayısıyla işletme sahiplerine önerim, dijitalleşme ve teknolojiden çekinmeden, gerekli gördüklerinde bir danışmanlık da alarak, bu dönüşümü bir an önce başlatmaları yönünde olacak. Müşteri deneyiminden operasyonel verimliliğe kadar her alanda avantaj sağlayan dijitalleşme bizi peşine takıp götürürken buna yüz çevirme lüksümüz olmamalı” dedi. 

KOBİ’lere dijital dönüşüm alanında ücretsiz ve bire bir koçluk hizmeti alımı

Üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla 2018 yılında hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, iki yılda dokuz kentte üç bin KOBİ’ye ulaştı. Mayıs ayından bu yana online platformda sürdürülen ve önümüzdeki dönemde de farklı konu ve konuklarla devam edecek Dijital Anadolu Projesi’nin altıncı online etkinliği, 9 Temmuz 2020 Perşembe günü, saat 15.00’te düzenlenecek.

Bunun yanı sıra, TÜRKONFED tarafından kurulan Dijital Dönüşüm Merkezi de Türkiye İş Bankası iş birliği ve BANDWITT çözüm ortaklığında Dijital Anadolu Projesi ile ulusal ölçekte ve online olarak KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuğuna rehberlik etmeyi sürdürecek. Proje kapsamında, DDM’nin web sitesi www.ddm.org.tr üzerinden sisteme kaydolan ve dijitalleşme karnelerinin hesaplanabilmesi için gerekli koşulları sağlayan KOBİ’lere, dijitalleşme karnesi ve yol haritası ücretsiz olarak sunuluyor. Dijitalleşme karnesi oluşan KOBİ’ler içinden randevu talep eden ilk 100 şirkete BANDWITT tarafından ücretsiz olarak verilecek dijital dönüşüm alanındaki bire bir koçluk hizmeti için başvuru alımı da devam ediyor.   

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER