Çocuklar Neden Spor Yapmalı?

Çocuklar Neden Spor Yapmalı?

Çayırova Tıp Merkezi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kebede Endeşav pandemi ile hareketsiz kalan çocuklarımız için sporun önemi konusunda bilgiler verdi.

SAĞLIK - 2021-08-20 11:49:59

Çocuklarımızın daha fiziksel ve duygusal anlamda daha sağlıklı büyüyebilmesi için sürekli hareket halinde olmalıdır. Yapılan araştırmalara göre: Her gün aktif fiziksel hareketlerde bulunan çocuklar ilerleyen yaşlarında; obezite, koroner kalp rahatsızlığı, tansiyon ve diyabet hastalıklarının daha az görüldüğü gözlemlenmiştir.

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da; stres, depresyon ve anksiyete gözlemleyebiliyoruz. Çocuklarınızın stresten uzak olmasını istiyor iseniz onu spora yapmaya teşvik etmelisiniz. Sporun, stresi azalttığı bilimsel olarak bilinmektedir.

Spor yapan çocuk zinde ve algıları daha fazla açıktır. Yapılan diğer araştırmalara göre spor yapan çocuklarda: Matematik, okuma ve ezber becerilerinde gelişmeler olduğu görülmüştür. Çocuğunuz spora başladıktan sonra ebeveynlerimizde, çocuğun kendine olan öz güveni ve kendine vermiş olan değerinin de arttığını gözlemleyebilecektir.

Bir diğer araştırmaya göre spor yapan çocuk diğer arkadaşları arasında kabulünü kolaylaştırmıştır.  Hatta bazı çocuklar sporda başarısız olmaktan ise sınıfta kalmayı tercih etmiştir. Spor yapan çocuklarımızın sosyal becerileri gelişir ve toplum içerisindeki konumunu daha çocuklukta kabul etmiş olur.

Spora hangi yaşlarda başlanmalı?

İleriki yaşlarda spor alışkanlığı kazanmak zordur. Daha sağlıklı bir yaşam için spora erken başlama önemlidir. Spora ve düzenli egzersizlere erken başlama yaşı 4 yaş civarıdır. Bu dönemlerde çocuk, çevresine uyum sağlamaya başlar. Kendisini biraz daha tanımaya başlar, tutarlılık ve kararlılık kavramlarını anlayarak bunlara gereksinim duyar. Evine, anne ve babasına bağlılığı ve bağımlılığı sürmektedir, buna karşılık çevresini de genişletmek ister. Yine bu dönemde yön kavramı gelişmeye başladığı için desteklenmelidir. Tutarlı davranışlar onu güvenli kılar, oyunsa en temel gereksinimidir. 5 yaş, spora başlamak için ideal zamandır.

Aşırı yorgunluk ve bitkinliğe neden olacak çalışmalar, bedensel gelişim kadar ruhsal ve zihinsel gelişimi de olumsuz etkileyecektir. 5 yaş öğrenmeye en açık olunan yaş döneminde tek yönlü yoğun uğraşlardan kaçınılmasında fayda vardır, bu tür uğraşlar kişiliğin çarpık gelişmesine neden olur.

Yoğun yarışmalar çocuğun dengesini bozabilir, bu tür yarışmalarda çocuk yenilgiye uğradığında onun hevesini kırmamalı, olabildiğince destekleyici davranılmalıdır. Bu yaşlardaki kırgınlıkları çocuklar unutmaz ileriki yaşlara taşıyabilirler.

Sürekli kaybeden, beceremediği halde zorla spora devam ettirilen çocuklar pes edebilir ve spordan da soğuyabilir. 8 yaşından büyük çocuklar aynı anda birkaç spor dalına başlayıp hangisinden keyif alıyor ve başarıyor gözlemlenebilir ve ona göre devam edebilir.

Ailelere Öneriler:

  • Onunla birlikte sizde spor yaparak çocuğunuzu teşvik edin.
  • Çocuğunuzu yönlendirin onu cesaretlendirin ve baskıcı olmayın.
  • Yapıcı eleştirilerle çocuğunuzu destekleyin.
  • Farklı sporlara yönlendirerek kendi yeteneği olan sporu seçmesine olanak tanıyın.

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER